BARRANCO OSCURO

Det er en kunst å lage viner som Manuel Valenzuelo

 

I Sierra Nevada ligger de beste vinmarkene på rundt 1000 meters høyde. Dette sikrer lang modning.

TEKST: PIERRE MARCHES, PRODUKTSJEF I VINMONOPOLET

Artikkel i Vinbladet nr. 4. 2013

B.O. vinbladet 4

– Fra denne vinmarken kan vi iblant se Afrika-kysten, sier Rosa Valenzuela fra vineiendommen Barranco Oscuro. Rosa står med meg på toppen av Sierra de la Contraviesa i Andalucía, i vinmarken Cerro de la Monjas, antakelig Europas høyeste fastlandsvinmark. Bak oss, 3479 meter oppe i den klare himmelen, rager Mulhacen, Spanias høyeste fjell på fastlandet. Vinmarken på 1368 meter over havet ligger rett bak strendene langs solkysten. Rosa Valenzuela og ektemannen Manuel satset på å plante druer i dette området på begynnelsen av 1980-tallet. Dette til tross for advarsler om at druedyrkning i denne høyden ville bli vanskelig, om ikke umulig.

vinbladet 4

TRIVES I HØYDEN

Ekteparet Valenzuela er ikke de eneste som har hatt suksess med å anlegge vinmarker på originale steder. Som produktsjef i Vinmonopolet reiser jeg en del, og jeg har smakt mye god vin fra vinmarker der man i utgangspunktet skulle tro det var umulig å dyrke kvalitetsdruer. I Mendoza i Argentina lå det vinmarker i ørkenen og i Cafayate, 900 kilometer nordover, vinmarker 2 500 moh omringet av tre meter høye kaktuser og milevis av øde daler og fjell. I Mosel, Douro dalen, Ribeira Sacra og Banyuls, har man dyrket vindruer på stupbratte klipper i flere hundreår. Vinstokker befinner seg ofte der, på ugjestmilde, bratte og næringsfattige marker, i dag fordi dette gir flott druekvalitet og historisk sett, fordi korn frukter eller grønnsaker ble dyrket på fruktbar og flat land. Sør-Spania er for varmt til å dyrke noen særlig gode vindruer, og de fleste vinmarkene rundt Sierra Nevada befinner seg derfor mellom 750 og 1368 moh hvor det er kjøligere enn nedover mot dalen. Høyde over havet er viktig for god druemodning, men hvorfor en fjelltopp, utsatt for vind fra alle kanter?

HØYDEN ER VESENTLIG

Ifølge Rosa Valenzuela, er det nettopp denne uvanlige posisjonen som sikrer den flotte druekvaliteten de høster hvert år. Den kjølige vinden fra Sierra Nevada i nord sikrer en lang og god modning mens den tørre og varme vinden fra sørkysten sørger for sykdom- og råtefrie planter. Dette bekreftes av to andre produsenter i området. Og som Valenzuela dyrker de andre, Los Barrancos og Bodega Cuatro Vientos (fire vinder), uten kjemikaler og uten bekjempningsmidler. Det dyrkes mye forskjellige druer i Sierra Nevada, tilsynelatende med liten hensikt til klimatiske forhold. Kjøligklima varianter som Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc og Chardonnay dyrkes ved siden av Syrah, Tempranillo, Garnacha og andre varmklima varianter. Den grønne Vijiriega, eneste lokal druetype, dyrkes hovedsakelig for musserende vin, men er også veldig interessant som endruevin eller i blandinger.

Vinstilen defineres av omgivelsene: Høyde over havet gir lang modning og en relativkjølig stil till tross for vekstsesongens høye temperaturer, mye sollys gir mye sukker, mye polyphenol og mye farge mens det karrige jordsmonnet gir konsentrerte druer og intens fruktighet. Vinstilen er preget av sol, høyde over havet og karrig jordsmonn: mye farge, mye stoff, intens fruktighet, og forfriskende syre.

Hoveddruetypene er:

Blå varianter: Tempranillo, Garnacha Tinta, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Monastrell, Romé og Petit Verdot

Grønne varianter: Vijiriego, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Moscatel de Alejandría, Moscatel de grano menudo o morisca, Pedro Ximenez, Palomino, Baladí Verdejo og Torrontés